Ajankohtaista / vinkit autonvuokraukseen

Autoilija, huomioithan myös kaksipyöräiset!

Huomioi pyöräilijät liikenteessä

Kevät etenee vauhdilla ja lämpöisemmät kelit ja teiden sulaminen tuovat liikenteeseen myös moottoripyörät, mopot, polkupyörät ja sähköpotkulaudat. Oikea tilannenopeus, hyvä havainnointi ja riittävät turvavälit ovat aina tärkeitä asioita, mutta näin keväällä autoilijoiden on oltava entistäkin tarkempana!

Risteykset

Risteykset keräävät yhteen suuren määrän eri kulkuvälineillä liikkuvia – jalankulkijat ylittävät suojateitä, kaupunkipyörät ja sähköpotkulaudat voivat tulla vihreisiin valoihin hyvinkin nopeasti. Vastakkaisella ajoradalla oleva, samaan suuntaan kanssasi kääntyvä moottoripyörä voi jäädä helposti huomaamatta muun liikenteen keskellä.

Kun ennakoit ja hidastat reilusti risteyksiin, jää sinulle enemmän aikaa havainnoida liikennettä. Pysähtymismatka ja -aika lyhenevät matalammalla nopeudella ja sinulla on tilaa ja aikaa toimia liikenteessä. Oli kyseessä sitten kuinka tuttu risteys tahansa, havainnointi ja ennakointi on aina tärkeää.

Riittävä turvaväli

Riittävän turvavälin ansiosta ehdit havainnoida, mitä edessä tapahtuu ja peräänajon vaara on pienempi äkillisen tilanteen sattuessa.

Taajamissa etäisyys edellä ajavaan autoon on oltava metreinä vähintään puolet ajonopeudesta – 40 kilometrin tuntivauhdissa turvavälin on oltava siis vähintään 20 metriä.

Mitä nopeammaksi vauhti kasvaa, sitä pidemmäksi myös turvavälin tulee kasvaa. Maanteillä hyvä nyrkkisääntö onkin, että etäisyys edellä ajavaan autoon on oltava metreinä vähintään ajonopeuden verran – 80 kilometrin tuntinopeudella turvavälin tulee olla siis 80 metriä.

Ohituksissa on syytä jättää myös reilusti tilaa ohitettavaan autoon. Ohittamaan voi lähteä vain, kun näet selvästi, että ketään ei tule vastaan ja pysyt pitämään riittävän turvavälin ohitettavaan autoon sekä ennen ohitusta, ohituksen aikana että sen jälkeen.

Tarkkaile ja havainnoi

Katvealueet eli ”pimeät kulmat” tai ”kuolleet kulmat” on tärkeää huomioida liikenteessä. Esimerkiksi moottoripyörä voi helposti jäädä piiloon nykyautojen leveiden etupilarien taakse. Myös peilistä katsottaessa voi takaviistoon, ”kuolleeseen kulmaan” jäädä toinen ajoneuvo tai taajamaliikenteessä esimerkiksi pyöräilijä tai jalankulkija.

Huomioi katvealueet varsinkin silloin, kun vaihdat kaistaa, käännyt, lähdet liikkeelle tai peruutat. Kaistaa vaihtaessa on tärkeää tarkistaa aina kuollut kulma olan yli vilkaisemalla. Samaa vauhtia autojen kanssa liikkuvat moottoripyörät jäävät pienen kokonsa vuoksi helposti kuolleisiin kulmiin – siksi on tärkeää havainnoida ja tarkkailla ympäristöä myös moottori- ja maanteillä.

Muista huomioida katvealueet myös kadulle pysäköidessä ja autosta poistuttaessa.

Aina on parempi tarkistaa varmuuden vuoksi vielä kerran!

Vuokraa auto Finn-Rentiltä!